image_pdfimage_print

Missatge clar i contundent dels carrers de Barcelona: l’autodeterminació és un dret i no pas un delicte. Al voltant de 500.000 persones han col·lapsat la Gran Via de Barcelona en una manifestació multitudinària, aquest dissabte tarda, en la setmana que ha començat el judici a l’1-O.

A la manifestació hi han participat activament entitats de caràcter molt divers. A més de l’Assemblea, a l’acte presentat per Flora Saura, hi han intervingut Òmnium Cultural, l’AMI, l’ACDC, els CDR, Unió de Pagesos, Irídia, Novact, entitats de Madrid i representants de partits polítics com Elsa Artadi, Gabriel Rufián, Natàlia Sànchez i Joan Josep Nuet. També hi ha hagut una representació dels sindicats USTEC i Intersindical-CSC. El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent, també hi han assistit. Ha posat nota musical el cantautor Cesk Freixas.

La presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, ha demanat tornar a posar els objectius polítics al centre del debat, precisament en una setmana en què ha començat el judici. “Hem de convertir aquest judici en una oportunitat”, ha dit.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Cal cercar novament la unitat estratègica que va portar al Parlament, el Govern i la societat mobilitzada a fer l’1-O. “Junts ens en vam sortir”, ha recordat. “No som víctimes”, per tant, cal deixar de plorar i treballar, persistir i lluitar pacíficament, perquè només des de la moral de victòria s’assolirà l’objectiu.

El camí, sobretot l’internacional, està molt més clar ara. “Només hem d’explicar que fa setze mesos que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són a la presó”. Ara bé, cal treballar per no normalitzar aquest judici, ni la repressió.

Al seu torn, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha apel·lat els demòcrates de l’Estat espanyol perquè no cedeixin davant l’extrema dreta. “Hem convertit la Gran Via en un mur humà”, ha dit. “Som un mur humà de dissidents”, ha exclamat.

Mauri s’ha volgut dirigir també al govern de Pedro Sánchez, i ha demanat que encara és a temps d’instar l’advocacia de l’Estat a retirar els càrrecs, si no serà còmplice de l’extrema dreta, i ha advertit que és una irresponsabilitat cedir davant l’extrema dreta. “Defensar la independència no és delicte”, ha afegit.

Molts dels altres parlaments han posat l’accent en les vulneracions de drets en el procés, i la necessitat de participar en la propera vaga del 21 de febrer. Però també s’han sentit mostres de suport des del Madrid republicà que, a través d’Isaac Izquierdo, ha deixat clar que aquest és un judici polític que mostra la fortalesa repressiva de l’Estat però també la seva debilitat política.

El cicle de mobilitzacions iniciat el 12 de febrer, amb l’inici del judici, continuarà aquest dijous que ve, quan sindicats del país han anunciat una vaga general. Ramon Font, de la USTEC, i Àngels Massip, de la Intersindical-CSC, han demanat d’unir-nos-hi, perquè hi ha motius suficients per fer-ho.