Émilie Castanier, treballant en el vitrall de l'Oriol Junqueras
Émilie Castanier, treballant en el vitrall de l'Oriol Junqueras
image_pdfimage_print

El passat 9 de novembre, un equip de TV3 va anar al taller de vitralls des d’on Gerard Balcells dirigeix una sèrie de vitrallers europeus per tal de tirar endavant un projecte artístic de denúncia que porta per nom Vitralls per la Democràcia i que té per objectiu denunciar la situació que vivim a Catalunya des de l’1-O.

La notícia va ser editada i estava a l’escaleta del Telenotícies Migdia del dia 19 de novembre. Per això, com és habitual, el Sr. Balcells va ser informat que sortiria aquell mateix dia. Però el Telenotícies es va acabar i la notícia no va sortir. Des de Vitralls per la Democràcia entenen que de vegades, hi ha notícies més rellevants o importants que en desplacen altres. Així i tot, valoren que no sembla que aquest fos el motiu. La notícia tampoc va sortir l’endemà, ni en els següents dies.

Un cop feta la consulta als periodistes que havien enregistrat i editat la peça, Vitralls per la Democràcia creu que els motius que van motivar aquest canvi a darrera hora, són purament polítics. Per l’entitat sembla que no s’ha respectat el criteri periodístic dels professionals que van decidir fer la notícia, ni els criteris periodístics de la delegació de Lleida que va decidir no limitar aquest contingut al Telenotícies Comarques, ni tampoc el criteri periodístic dels editors del Telenotícies que van incloure la peça a l’escaleta. Vitralls per la Democràcia creu que la decisió s’ajusta només a un criteri polític, en un exercici pornogràfic d’autocensura, totalment indesitjable en un mitjà públic.

Publicitat

En qualsevol cas, el projecte en qüestió té certament un alt component polític però no partidista. Malgrat això, l’art no necessita justificar-se ni excusar-se si vol continuar sent art. Igual que tampoc ho ha de fer el sentit de l’humor, també molt present al projecte.

Per l’organització artística ens trobem doncs davant d’un projecte artístic que pretén, entre altres coses, posar l’accent en la defensa de la llibertat d’expressió, que topa de cara amb la censura d’un professional d’un mitjà de comunicació públic, que justament hauria de ser també un dels garants d’aquest dret inalienable.