image_pdfimage_print

Demòcrates de Catalunya ha comparegut aquest dilluns en roda de premsa per valorar l’actualitat política i per traslladar els acords presos en el Consell Nacional d’ahir a Calonge. El diputat Antoni Castellà, juntament amb els portaveus demòcrates, Titon Laïlla, Carles Sala i Gerard Ardanuy, ha desgranat els eixos del full de ruta en termes de fer efectiu el resultat de l’1 d’octubre i l’estratègia municipal que seguirà Demòcrates.

En paraules d’Antoni Castellà, “superat el 155 i recuperat el Govern continuem tenint una situació històrica i excepcional deguda a la vigència del mandat de l’1 d’octubre i a la situació de repressió per part de l’Estat espanyol” i ha afegit que “des de Demòcrates considerem que la recuperació del Govern només té sentit si s’emmarca en un acord de totes les forces lleials a la República per com hem d’avançar per fer efectiva la República”. En aquesta línia, el passat 18 de juny, Demòcrates ja va expressar la preocupació pel fet que no existís una estratègia compartida entre les forces republicanes i és per aquest motiu que “reclamem la convocatòria de la mesa de partits”.

En aquest sentit, Demòcrates va aprovar ahir, en el plenari del Consell Nacional, els eixos principals a “debatre amb la resta de partits i entitat sobiranistes sobre què fer a partir d’ara”. Segons Castellà, “en les condicions actuals, només serà possible fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre per la via unilateral d’insubmissió col·lectiva i democràtica”. “Fins que no retrobem les condicions del 3 d’octubre, la nostra proposta a debatre amb la resta de partits i entitat sobiranistes sobre què fer a partir d’ara consta de set eixos:

Publicitat
Publicitat

1) El govern autonòmic només té sentit instrumental per generar les condicions i les eines necessàries per exercir el dret a l’autodeterminació.

2) La constitució del Consell de la República i l’Assemblea Constituent d’Electes com a motor per marcar l’estratègia col·lectiva del republicanisme.

3) Intensificar l’estratègia d’internacionalització així com una agenda comuna en termes de geopolítica.

4) Manteniment de la mobilització ciutadana.

5) Eleccions municipals en clau republicana perquè alcaldes disposats a exercir el control del territori en termes del mandat de l’1-O siguin elegits.

6) Elaboració amb un procés participatiu d’una proposta de Constitució de la República de Catalunya.

7) Referendar la Constitució de la República de tal manera que permeti exercir el procés de trencament definitiu amb l’Estat per la via d’insubmissió col·lectiva, pacífica i democràtica”.

Pel que fa a les eleccions municipals de 2019, Castellà ha afirmat que “l’objectiu és bastir llistes el màxim de transversals possibles decidides per primàries obertes a la ciutadania que permetin un procés de regeneració completa i que els candidats es deguin al mandat de l’1 d’octubre per sobre d’estratègies de partit”. “Ahir, en el Consell Nacional, vam aprovar la participació dels nostres voluntaris en la convenció del 14 juliol de Primàries per la República així com la nostra incorporació en la seva coordinadora nacional”. En aquesta línia, Castellà ha destacat que “des de Demòcrates celebrem que ahir l’Assemblea Nacional Catalana aprovés, en el seu secretariat, donar suport als mecanismes de primàries obertes per bastir fronts transversals i comuns de l’independentisme a les municipals de 2019“. Per acabar, el diputat ha afirmat que “igual que en el seu moment vam defensar quasi en solitari la necessitat d’incorporació del referèndum unilateral d’independència (RUI) en el full de ruta i va acabar sent la proposta de consens, ara creiem que Primàries per la República és la via per tenir lideratges disposats a fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre, ara sí, des dels municipis”.