image_pdfimage_print

“Un honor immens. Si el Ple del Parlament em dóna la seva confiança, treballaré sense descans pel progrés i protecció dels 7,5 milions de catalans, els seus drets, la seva llibertat i els seus mandats democràtics. Amb diàleg amb tothom i per a tothom”. Amb aquesta piulada al Twitter, Jordi Turull, feia pública la seva acceptació com a proper candidat a la investidura de president de la Generalitat. Una investidura que, a darrera hora del vespre d’ahir, se celebrarà, avui, dijous, a partir de les 17.00 hores, al Parlament de Catalunya, tal com va anunciar el  president del Parlament, Roger Torrent, en una compareixença exprés.

En aquesta breu compareixença, Torrent va justificar tant l’avançament de la ronda de consultes amb els diferents partits, com la proposta del candidat i la convocatòria de la sessió d’investidura a partir de “defensar la dignitat del Parlament, per protegir els drets polítics dels diputats i diputades, i per preservar el mandat democràtic de la ciutadania de Catalunya”. Segons Torrent, “tots som conscients dels moviments i les ingerències sobre el Parlament. Dels que lamentablement ha dut a terme fins ara, vulnerant els drets polítics de Jordi Sànchez, i dels que es podrien dur a terme el pròxim divendres”, en referència a la citació de diferents polítics republicans, entre els quals el mateix Turull, pel Tribunal Suprem espanyol. Segons Torrent, Turull és el diputat que rep més suports per a poder ser investit.

Suport de Puigdemont

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Les reaccions a la convocatòria de la sessió d’investidura, lògicament, van generar reaccions immediates de les diferents forces polítiques.

La més rellevant, per descomptat, va ser la del mateix president Carles Puigdemont, que, també en el Twitter, va piular immediatament que “en Jordi Turull serà un gran president per revertir els efectes del 155, per fer respectar el resultat del 21D i per garantir la legitimitat de les institucions nacionals catalanes. És un home honest i treballador. Cap maniobra de l’Estat podrà esquerdar la seva dignitat”.

Per la seva banda, la diputada Laura Borràs (JxCAT), demostrava la seva satisfacció tot afirmant que “Demà assistirem al ple amb la intenció que Jordi Turull sigui investit president. Hem treballat incansablement per tenir un Govern i retirar el 155. Les circumstàncies ens han portat a tenir un altre candidat que té la confiança del president Puigdemont”.

La CUP es reunirà avui, a les 15.00 h

Quant a la CUP, ahir, també a darrera hora, lògicament, va anunciar que, seguint el seu funcionament ordinari, no prendrà cap decisió fins a haver-ho consultat amb la militància. També va recordar que sempre s’ha mostrat partidari que el candidat fos Puigdemont i que el programa del nou govern fos clarament republicà i en cap cas autonomista. En aquest sentit, denuncia que l’acord d’investidura s’ha pres exclusivament entre JxCAT i Esquerra, i que l’acord de govern entre aquestes dues forces queda molt lluny de ser clarament republicà. Per això, les consultes amb la militància es faran al llarg del matí d’avui i, finalment, cap a les 15.00 hores es reuniran en Consell Polític Nacional i el Grup d’Acció Parlamentari, per prendre una decisió sobre el sentit del vot, en el qual també es tindrà en compte la “repressió per part de l’Estat espanyol”.