image_pdfimage_print

Dimecres es va inaugurar, al Museu de Lleida, l’exposició Presos polítics a l’Espanya contemporània, que va ser retirada de forma molt polèmica fa unes setmanes de la fira Arco de Madrid. L’obra hi serà fins al 22 d’abril. Hi inclou 24 fotografies en blanc i negre de rostres pixelats de presos polítics a Espanya, entre els quals hi ha el vicepresident, Oriol Junqueras, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart i l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, a més d’activistes del 15M, els joves detinguts a Altsasu per una baralla amb guàrdies civils fora de servei o els titellaires de Madrid, entre altres. Les fotografies van acompanyades d’un breu text explicatiu que, sense dir cap nom, permet identificar les persones retratades. L’autor és Santiago Sierra, i després de la seva retirada d’Arco va ser immediatament adquirida per l’empresari de la comunicació i de l’esport, Tatxo Benet, que de seguida va expressar el seu desig d’exposar-la al Museu de Lleida com a acte de desgreuge per l’espoli que va patir recentment.

Ros xiulat de forma contundent

En l’acte d’inauguració de l’exposició, el paer en cap de Lleida, Àngel Ros, socialista i que s’ha destacat per la seva oposició a l’independentisme i el seu acord amb la formació catalanòfoba, Ciutadans, en el govern local. Quan va prendre la paraula va esclatar una contundent xiulada i escridassada per part del públic assistent que, en la pràctica va impedir que Ros continués el seu discurs. I això malgrat els intents de Benet d’apaivagar els ànims. La sortida de Ros del Museu va ser tan precipitada que l’automòbil oficial va tenir una topada amb un objecte del mobiliari urbanístic.

Publicitat
Publicitat

Visites d’entitats i particulars

Des de la seva inauguració, l’exposició ha tingut un important nombre de visites de particulars i s’han arribat a formar cues.

També entitats hi han enviat delegacions. Una de les primeres va ser l’Associació Catalana de Drets Civils (ACDC) formada per familiars dels empresonats i dels exiliats catalans (foto).