Les llàgrimes de l’esclau modern

Escrivia el 10 de juny de l’any 2013: «hi ha víctimes potencials, persones vulnerables: aquelles amb discapacitat, les treballadores del sexe o les persones immigrants. Totes elles necessiten protecció, no només, perquè l’elevada associació entre l’exercici del treball sexual, la victimització i la presència de problemes d’abús d’alcohol o substàncies tòxiques també ha estat confirmada, sinó pel fet que tenen aquest dret».

Desconeixia en aquelles alçades de la partida, que no només les dones que visiblement tenim segmentades, i que per tant, se les detecta subjectes a una problemàtica són les que pateixen certes deformacions vitals per part de la societat: existeix allò que anomeno «les llàgrimes de l’esclau modern».

Per a l’assoliment d’un contracte indefinit s’hi vessa el cos; en sabem de la precarietat i, tanmateix, anem més enllà d’on ens diu el cor. I ja és prou injust que, per a quelcom tan bàsic i legítim, tinguem aquesta sèrie de dilemes que deterioren. Desfullen, però no em resigno.

Em vaig descobrir no fa més de quatre anys, traïda professionalment. Que és més que sentimentalment. No ens preparen per ser «castigats» quan dos més dos són igual a quatre, i fem que DONi. I passa, contínuament. El llenguatge es torna paternalista; quan parlem de càstig. Serà ben bé perquè per deformació professional la meva vena com a criminòloga marca. De facto, aprofundint una mica més en aquest raonament, a mà alçada, hi ha un element que objectivament queda fora de debat: les dones difícilment podem superar en termes d’escalabilitat el càrrec d’executiu mitjà —fonamentalment a les professions d’àmbit privat. I no cal que ens trobem en un pla de segregació per a entendre ràpidament quan et mous per la ciutat o per aquells poblets de la Catalunya interior (meravellosos i que tenim tan exclosos, tot sigui dit de pas!) que no hi ha cap indret que s’escapi del tant per cent elevat de dones obreres contractades, perquè representen una inversió en cost molt menor. O d’aquella que veiem passar amb sabates, i creiem que es guanya molt bé la vida; quan esgarrapem, la veritat és que ha hagut de renunciar a més del que faria un home o altres dones en la seva posició, perquè al final hi ha dones còmplices.

La cultura i ser néta de dones treballadores fora de la llar —i apuntalaré «altament qualificades», perquè s’ha de dir— que han deixat petjada de la seva salut impresa a la fàbrica: em fa menys covarda; em fa més conscient. Em fa una igual.

COMPARTIR
Article anteriorNo ens enganyem
Article següentEspectacular xiulada a Àngel Ros al Museu de Lleida
Cristina Font i Butxaca
Cristina Font Butxaca, nascuda a Puigcerdà (Girona) el 21 de Gener de 1988, coneguda també pel seu nom de ploma; Tina Font, es declara Poeta i Comunicadora. Resideix a Barcelona. S'inicià en l’Escriptura des de ben petita, manifestant la seva passió, principalment per a la vessant literària de la Poesia guanyant la Flor Natural dels Premis atorgats per a la Diada de Sant Jordi de la localitat de Puig-reig (Berguedà). L'any 2005, concursà en el 'XXVII Premi Literari Goleta i Bergantí' del Masnou, en el qual li fou atorgat el 1r. Premi en la modalitat de Poesia amb el Recull Poètic: “El Capvespre dels Camaleons”, precedint altres guardons, com foren el 1r. Premi en la modalitat de Poesia en el XIX Concurs Literari de les Borges del Camp de l'any 2008 amb el Recull Poètic: “En Passat Continu”. S'hi han sumat, entretant, altres guardons de treball únic. A banda dels Concursos Literaris que han esdevingut una font de motivació durant el primers anys de trajectòria inicial, ha esdevingut, també Narradora i Rapsode de Recitals Poètics a les Comarques Catalanes del Berguedà i l'Anoia. Ha col·laborat exercint de Membre del Jurat dels Jocs Florals del C.E.I.P Alfred Mata de Puig-reig i dels Jocs Florals de Calella. També com a Creadora dels Poemes que acompanyaren el díptic del Nadal de 2008 i de l'11 de Setembre de 2009, respectivament, del Consell Comarcal del Berguedà. A l'actualitat, manté el seu compromís des de fa vuit anys com a Secretaria i Responsable de Comunicació i Màrqueting amb l'Associació Literària “Pensaments i Paraules". Ha col·laborat fent Ràdio des dels 12 anys. Criminòloga de formació, i premiada com a 'Digital Strategist' el passat 2016, ha adherit a la investigació pinzellades creatives provinents de la vessant més vocacional. Ha escrit: "Retrat d'una Revisió Teòrica - La Criminologia Crítica i la Criminologia Feminista". Treballa per a l'empresa privada com a Consultora. Gestiona des de l’any 2010 la seva pròpia Artsite (tina-font.com), que a dia d'avui, derivà en dues Plataformes: reinadebytes.com | degatinhaconamor.com. També la seva Plataforma ambientada a cavall de la Literatura i la Investigació; i, fonamentalment, enfocada a la cultura empresarial i l'estratègia digital participant de projectes varis. S'atreví en la seva darrera obra inèdita: "inFANTÀSTIC" a escriure en castellà. També va participar en la 16a. Edició de Narrativa Curta 'Premi TINET' amb l'obra "M. Iconnu". En definitiva, una incansable lectora dels Mentors i Escriptors: Montserrat Butxaca i Daniel Salazar, així com dels Mestres de la Poesia: Octavio Paz, Mario Benedetti, Maria Mercè Marçal, Susana Rafart i sJoan Margarit; a més, d'ésser una creadora de versos en tota regla, definint-se autodidacta, disciplinada, emocional, punyent, molt camaleònica i aprenent incansable de la Llengua Portuguesa.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here