Cartell de la manifestació a Brussel·les
Cartell de la manifestació a Brussel·les
image_pdfimage_print

L’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural han presentat aquest migdia alguns dels detalls de la gran manifestació que està prevista el proper dia 7 de desembre a Brussel·les. També s’ha fet públic el cartell, que tindrà com a lema “Europe, wake up!

El vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, ha dit que s’espera que aquesta mobilització sigui més massiva encara que la dels dos precedents anteriors a la capital Europea; la primera, el 2001, en contra del transvasament de l’Ebre, que va reunir unes 15.000 persones; i el 2009, quan es va demanar omplir amb 10.000 persones Brussel·les per la independència.

Ara per ara ja hi ha 5 vols xàrter plens, que sortiran des de Barcelona (3 vols), Girona (1 vol), i Lleida (1 vol). Tot i això, ja hi ha moltes assemblees i seus territorials de l’ANC i Òmnium que estan organitzant autocars. En total, 70 ciutats i viles del país s’organitzen. “Però 70 ciutats no vol dir 70 autocars”, ha matisat Alcoberro. Per a exemplificar-ho, ha dit que des de Mataró en sortiran 5.

Publicitat
Publicitat

Les inscripcions segueixen obertes, i de fet la ciutadania es pot inscriure en aquest web, i després mobilitzar-se també pel seu compte. Tot plegat, una mobilització que superarà amb escreix les que es fan habitualment a la capital belga.

Un cop a Brussel·les, la manifestació circularà pel centre de la ciutat. Un cop acabada, hi haurà actuacions musicals, castellers, mostres de cultura popular i intervencions polítiques; d’una banda, un bloc europeu i de drets humans, i de l’altra, amb els parlaments dels representants de les entitats.

A favor dels valors europeus

Agustí Alcoberro ha explicat que la mobilització cap a Brussel·les serà a favor d’Europa i dels valors europeus, però també per exigir que prengui posició clara davant d’una posició “anormal”, com és la suspensió de l’autonomia i l’empresonament i l’exili de membres del govern.

“La manifestació, el que busca és remarcar aquesta profunda convicció europea que té el poble català i que continua tenint”, ha dit, i ha advertit que ja no es tracta d’un conflicte intern; Europa ha de prendre partit i col·laborar en la cerca d’una sortida a la situació, segons el vicepresident de l’ANC.

Al seu torn, Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural, ha fet un toc d’atenció a Europa, i li ha demanat que es “desperti” i que “es posi les piles” amb la situació que s’està vivint a Catalunya. I és que per Mauri, les institucions europees no han estat a l’alçada, i demana i confia que Europa reaccionarà, també el 21 de desembre, sigui quin sigui el resultat, i busqui, a partir de llavors, solucions per una situació “inacceptable” a l’Europa del segle XXI. Perquè, com Alcoberro, Mauri considera que ja no es tracta d’un afer intern, sinó que afecta la democràcia espanyola, i de retruc l’europea.