Ofrena de MES a la tomba de Lluís Companys | MESº
Ofrena de MES a la tomba de Lluís Companys | MES
image_pdfimage_print

Una delegació de MES (Moviment d’Esquerres) —formació composta de polítics progressistes, d’esquerres i socialistes sobiranistes, absolutament desvinculada del PSC— ha homenatjat a qui va ser president de la Generalitat assassinat pel franquisme, Lluís Companys. L’acte, que s’ha fet efectiu a les 9.15 h d’aquest matí, ha estat encapçalat per Pau Miserachs, coordinador territorial de MES a Barcelona. Abans de fer efectiu el lliurament d’una corona de roses a la tomba de Companys, Miserachs ha retret al PSC el seu “neofranquisme” arran de les paraules del primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, en el sentit de donar el vistiplau a l’aplicació, per part del Govern espanyol, de l’article 155 de la Constitució en cas que Catalunya declari la seva independència.

L’homenatge s’ha fet, a més, tot just dies després que el vicesecretari de Comunicació del PP —partit hereu del franquisme, resultant del canvi de sigles d’AP, creat per ministres franquistes—, Pablo Casado, celebrés l’assassinat de Companys per ordre del dictador Francisco Franco i amenacés l’actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de seguir pel mateix camí en cas de persistir en la voluntat de declarar la independència de Catalunya. “¡Que no se repita la historia, porque igual acaban como Companys!”, va dir Casado a la reunió executiva dels populars del dia 9 d’octubre —vigília de la signatura de la Declaració dels Representants de Catalunya sobre la independència del país—, tot referint-se al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i al vicepresident, Oriol Junqueras.

La formació impulsora de l’acte, MES (Moviment d’Esquerres), es defineix com “els socialistes sobiranistes catalans”, hereus de Joan Reventós i de Josep Pallach i, evidentment, absolutament desvinculada de l’actual PSC. MES es declara convençut que “Catalunya es mereix l’oportunitat de ser un país millor, més just, més democràtic i més net. Un país que ofereixi més i millors oportunitats i que tingui veu pròpia a Europa, a la Mediterrània i al món. Convençuts també que per fer-ho ens cal tenir poder de decisió, una capacitat que l’Estat espanyol ens ha negat una vegada rere una altra. Els catalans tenen el dret d’expressar-se, de dir la seva, d’escollir en democràcia el país que volen”.

Publicitat
Publicitat

Lluís Companys i Jover va ser el 123è president de la Generalitat de Catalunya l’any 1934 (fins a ser empresonat juntament amb el Govern, per haver proclamat, el 6 d’octubre, l’Estat Català dins la República Federal Espanyola) i posteriorment, entre els anys 1936 i 1940. Aquest darrer any, el 13 d’agost, va ser detingut en el seu exili francès de La-Baule-Des-Pins (Loira Atlàntic) per la Gestapo a petició del règim franquista. Va ser assassinat per la dictadura de Franco el 15 d’octubre, afusellat al Castell de Montjuïc. És l’únic president de Govern elegit democràticament que ha mort executat.