image_pdfimage_print

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha expressat el seu suport a la Independència del Kurdistan meridional, és a dir, actualment a l’Iraq. Aquestes declaracions les ha fetes en el context d’una trobada amb 33 congressistes republicans dels Estats Units, on afirmà literalment que tenia una “actitud positiva” envers la Independència kurda d’aquest territori. Afegí que els kurds són “valents, un poble prooccident que comparteixen els nostres valors”.

Referèndum el 25 de setembre

Aquestes declaracions explícites han donat més protagonisme internacional al referèndum que se celebrarà el 25 de setembre, és a dir, pocs dies abans del previst a Catalunya, l’1 d’octubre.

Publicitat
Publicitat

Precisament ahir, una delegació de l’Alt Consell del Referèndum, va viatjar a Bagdad per reunir-se amb el primer ministre iraquià, Haider al-Abadi, i amb el vicepresident, Nouri al-Maliki. També tindrà trobades a les ambaixades nord-americana, britànica i d’altres.

L’Alt Consell del Referèndum està format per membres dels diferents grups ètnics i polítics del Kurdistan Meridional, tant dels majoritaris com de les minories.

Concretament, la delegació esmentada la integren un representant del Partit Democràtic del Kurdistan (PDK), un de la Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK), un diputat kurd del Parlament iraquià, el cap de gabinet del President del Govern Regional del Kurdistan (GRK), un representant de la Unió Islàmica del Kurdistan (UIK), un representant de les minories Assíra i Caldea, i, finalment, un altre representant de la minoria turcmana.

Per contra, dos grups, el Moviment Gorran pel Canvi i el Grup Islàmic del Kurdistan, no en formen part.

El referèndum del dia 25 se celebrarà a tot el territori controlat pel Govern Regional del Kurdistan, i també en aquells altres territoris externs, però controlats per les forces armades kurdes (peixmergues) que són habitades majoritàriament per població kurda, com per exemple, la regió de Kirkuk.

Pregunta referendària i eleccions posteriors

En el referèndum del dia 25, els votants s’hauran de pronunciar respecte a la pregunta: Vol que la regió del Kurdistan i les àrees fora de la regió administrativa del Kurdistan esdevinguin un estat independent? Una pregunta que estarà disponible en quatre llengües: kurd, àrab, turcman i siríac.

L’opció independentista és la que té més probabilitats de victòria. El 8 de novembre, si es dóna la victòria del Sí, és prevista la celebració d’eleccions legislatives i presidencials a l’hora.