Les Arts - La Fura y el Amor Brujo
Les Arts - La Fura y el Amor Brujo
image_pdfimage_print

El Palau de les Arts Reina Sofia (València) rebrà el novembre La Fura dels Baus amb un tribut a Manuel de Falla. Un espectacle que el grup teatral va concebre amb motiu del centenari de l’estrena d’El Amor Brujo, i que reivindica, al seu torn, la figura de l’autèntica llibretista de l’obra, la feminista María de la O Lejárraga.

Carlus Padrissa firma l’escenificació d’aquest ballet entorn de l’obra de Falla, amb coreografia de Pol Jiménez, que comptarà a València amb la direcció musical d’Andrés Salado al capdavant de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana.

El Amor Brujo va ser la primera obra que va compondre el geni de Cadis després de tornar de França. Es va estrenar al teatre Lara de Madrid, el 15 d’abril de 1915.

Publicitat

En aquesta versió d’El Amor Brujo no faltaran els referents imprescindibles en el llenguatge furer: la presència dels elements clàssics (aigua i foc), que en la forma física interactuen amb les grans estructures escèniques (grues i artificis mecànics), el cos humà, a més d’efectes especials i aromes per a “despertar els cinc sentits del públic”, segons assenyala Padrissa.

El Amor Brujo explica la història de Candelas, una jove bojament enamorada d’un seductor i fascinant gitano, al mateix temps que malvat i gelós. Ell ha mort i encara que en vida només li va procurar desgràcia, el seu record hipnòtic i embruixador torba la noia, que viu aterrida davant la possibilitat que el seu espectre no se n’hagi anat definitivament.

Amb la primavera arriba Carmelo, un galant ben plantat que pretén sense èxit Candelas. El fantasma de l’antic amant té posseïda la noia, incapaç de redimir els seus sentiments. Carmelo es compromet a trencar el malefici. Coneixedor del caprici del gitano per les dones belles, encomana a Lucía, una bella gitana, que accepti les adulacions de l’espectre, perquè ell pugui convèncer Candelas del seu veritable amor.

Finalment, la vida triomfa sobre la mort i el petó de Carmelo i Candelas elimina el passat i la presència del fantasma del gitano.

Dansa en Pretemporada

El Amor Brujo de La Fura dels Baus és el primer espectacle de dansa que Les Arts programa en la Pretemporada a preus populars, amb entrades entre 7 i 50 euros, amb cinc funcions els dies 10, 12, 14, 15 i 16 de novembre.

El grup de teatre català realitza la sisena incursió al centre d’arts, després de la multi premiada Tetralogia de Richard Wagner, Les Troyens, de Berlioz, i l’espectacle a l’aire lliure Anell de Llum, tots aquests produïts per Les Arts. La Fura també ha presentat a València el muntatge de Samson et Dalila, de Saint-Säens, llogat a l’Òpera de Roma i el concert-espectacle Trilogia Romana, d’Ottorino Respighi, amb projeccions d’Emnanuel Carlier.

El Amor Brujo és una coproducció de la companyia catalana amb els Teatros del Canal de Madrid, el Festival Internacional de Música y Danza de Granada, Sponsorship Consulting Media, Old and New Montecarlo, Fundaçao Theatro Municipal de São Paulo, Teatro Comunale di Bologna i Festival Castell de Peralada, enginyada el 2015 per a celebrar el centenari de la composició.