Moment de la Nit de la Memòria de l'any 2016 | Comissió de la Dignitat
Moment de la Nit de la Memòria de l'any 2016 | Comissió de la Dignitat
image_pdfimage_print

El proper divendres 16 de juny se celebrarà la Nit de la Memòria amb la commemoració del 15è aniversari de la seva fundació. S’hi farà balanç de la tasca feta fins avui amb l’assoliment de la restitució de la major part dels documents requisats a institucions entitats i persones de Catalunya i per remarcar com, des del 2014, la restitució dels documents que manquen trametre a Catalunya s’ha aturat malgrat els advertiments que ha fet el relator de les Nacions Unides Pablo de Greiff a l’Estat Espanyol.

Enguany la Comissió dedicarà la Nit de la Memòria a rememorar i retre homenatge a les persones que el 1936, amb perill de la seva vida, van lluitar per tot Catalunya al costat del Departament de Cultura de la Generalitat -presidit per Ventura Gassol- pel salvament del patrimoni artístic i documental amenaçats pels actes vandàlics que s’hi produïen. Accions que es van dur a terme a arreu de Catalunya amb moltes persones que hi van col·laborar Catalunya. La tasca de salvament també es va dur a terme a l’Aragó per Josep Gudiol i Apel·les Fenosa i l’equip que va actuar des de Lleida amb actuacions destacades l’arrencament de les pintures de la Sala Capitular del monestir de Sixena que estaven en perill després de l’incendi del monestir. Volem retre’ls homenatge ara que des de l’Aragó se’ls pretén presentar com uns lladres quan el patrimoni aragonès va ser preservat en bona part per l’actuació d’aquests voluntaris catalans.

A l’acte hi seran presents els guardonats i familiars dels guardonats in memoriam, Albert Velasco conservador del museu de Lleida amb la presència de la Presidenta del Parlament i membre fundadora de la Comissió la Molt Honorable Senyora Carme Forcadell.

Publicitat

En aquest sentit es donarà els Premis Dignitat 2016 in Memòriam en representació als familiars de les persones que van participar destacadament en aquella tasca a:

Josep Gudiol i Ricart i Apel·les Fenosa i Florensa per la preservació del patrimoni artístic i Agustí Duran i Sanpere per la preservació del patrimoni documental i bibliogràfic.

Els Premis Dignitat 2016 d’enguany es donaran a les següents persones:

Al 2n. Curs de l’Institut Bruguers de Gavà pel Programa Buschenwald desenvolupat com a projecte de treball de la memòria i els efectes del feixisme entre els alumnes dins de la xarxa d’alumnes contra el feixisme.

Jordi Borràs i Abelló fotògraf i il·lustrador de que destaquem la valent tasca com a documentalista gràfic i fotoperiodista compromès i també pels seus llibres i reportatges escrits sobre els moviments d’ultradreta a Catalunya amb publicació de llibres com “Desmuntant Societat Civil Catalana” o “Plus Ultra. Una crònica gràfica de l’Espanyolisme a Catalunya”.

Lluís Brunet i Palou fotògraf sabadellenc que en els darrers anys ha fet una tasca de seguiment exhaustiu i de tota mena d’actes del procés d’independència.

Roser Vilallonga fotògrafa del diari la Vanguardia des del 1992 que fa un seguiment general de tota mena d’activitats de procés cap a la Independència que ha reflectit en el llibre “Un Poble Un país un anhel” 2014