Toni Teixidó: “S’ha de posar punt final al sadisme de la tortura pública de bòvids”

Els resultats de la darrera enquesta feta en l'àmbit autonòmic sobre el tema dels correbous van resultar aclaparadors, ja que un 80% dels catalans n'exigeixen la seva abolició.

image_pdfimage_print

Toni Teixidó (Tarragona, 1980). Portaveu de la Coordinadora per l’Abolició dels Correbous a Catalunya (CAC). La CAC es proposa, a través d’una ILP, l’abolició dels correbous i altres actes taurins sense mort pública de l’animal, els quals quedaren exclosos de la prohibició de les corrides de toros (article 6.2 del Decret Legislatiu 2/2008).

Aquest passat mes d’abril vàreu enregistrar al Parlament la ILP per abolir els correbous, qui conformeu la CAC?
Els promotors de la ILP i membres de la CAC som activistes de base independents, i és per això que la iniciativa és del moviment animalista de Catalunya. La CAC aglutina la majoria d’entitats i organitzacions nacionals i estatals i diverses d’internacionals, totes en defensa dels drets dels animals, socials i mediambientals.

Espereu que la vostra iniciativa rebi el mateix suport que va rebre la ILP Prou, que va acabar amb la tauromàquia major?
N’esperem més, ja que en aquests 10 anys la sensibilitat vers els animals ha crescut exponencialment. Farem entendre a la societat i als diputats que es tracta d’acabar definitivament amb la tauromàquia, i això passa necessàriament per prohibir correbous. Cal abolir ja la tauromàquia a Catalunya perquè de fet estem parlant d’una injustificable excepció sobre la llei de protecció dels animals.

Amb la majoria parlamentària que hi ha ara al Parlament es podria aprovar la ILP?
Ningú no entendria que no es posés punt final al sadisme de la tortura pública de bòvids. La darrera enquesta feta en l’àmbit autonòmic que es va fer en relació al tema va resultar aclaparador, ja que un 80% dels catalans n’exigeixen la seva abolició. Els diputats i els seus partits no tenen res a perdre i tindran molt a guanyar quan suprimeixin l’excepció a la llei 2/2008.

Publicitat

Ara que s’acosta l’estiu i el nombre de correbous augmenta, teniu pensat de realitzar accions més específiques durant aquesta temporada?
Continuarem realitzant el mateix treball de camp, és a dir, gravant i documentant els correbous, però com sempre, discretament, no volem causar cap sensacionalisme, això és contraproduent. A més, si volem destapar activitats fraudulentes, hem de mimetitzar-nos amb els taurins.

Què preteneu fer amb aquestes imatges?
Les gravacions mostren objectivament com es vulnera la llei el reglament específic. En cap moment hem portat les imatges als jutjats, perquè entenem que és una excepció a la llei que s’ha d’abolir, i als jutjats no és el lloc, sinó a la mateixa cambra del Parlament de Catalunya on hi ha les formacions polítiques que van promulgar aquesta excepció. Les gravacions són un element més, vull dir, les mateixes persones taurines també graven els correbous. Les imatges no seran rellevants per a l’abolició, perquè és massa obvi el turment que pateixen els animals, però ho seran per poder assenyalar la resta de discriminacions, opressions, delinqüència, l’abús i l’assetjament que és inherent a la pràctica dels correbous.

A més de la recollida de signatures, teniu pensades campanyes de conscienciació?
La mateixa campanya de la ILP ja està enfocada cap aquí, a recórrer tot el territori català, ja que és una xacra que afecta a tot el país, com el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre, la Catalunya central i les comarques de Girona. Farem molta pedagogia social, activitats diverses, xerrades i molta acció política.

Esteu vinculats a algun partit polític?
No. A la CAC hi ha gent a títol individual o en representació d’alguna entitat, alguns d’ells, com és normal, militen en partits però no els representen. No és una plataforma que estigui marcada políticament en un únic color, de fet és molt transversal i amb l’únic objectiu en comú de defensar els drets dels animals.

En relació al procés d’independència, creieu que la independència podria afavorir els drets dels animals?
De fet, la CAC és un reflex de la societat en si, i hi ha independentistes i unionistes, el més significatiu d’això és que ningú no nega el dret a decidir en llibertat, agermanats per la lluita contra la tauromàquia.

Molta gent animalista creu en la independència i en aquest procés com un foli en blanc

Jo personalment, sóc independentista de tota la vida. Es creu en la idea generalitzada que el moviment animalista només es focalitza en els animals, però el cert és que molta gent animalista creu en la independència i en aquest procés com un foli en blanc, i si aquest foli en blanc es pot transformar en una república, en un Estat que defensi el dret dels animals, per descomptat que hi votaran favorablement; però si veuen que tot podria seguir igual que ara i no es pot avançar en matèria de drets dels animals, és molt probable que la independència no els sigui un projecte atractiu i es perdran més de 150.000 vots animalistes.

«Animalistes per la Independència», una sectorial de l’ANC que treballa fent campanya pel SÍ al Referèndum, reclamant una Catalunya que sigui referent mundial en matèria de drets animals

Teniu pensat fer alguna cosa en la línia de promoure el reconeixement dels drets dels animals per a la campanya del Sí al Referèndum?
Ens focalitzem exclusivament en la campanya per abolir els correbous, tot i que dins de la CAC hi ha els «Animalistes per la Independència», una sectorial de l’ANC que treballa fent campanya pel SÍ al Referèndum, reclamant una Catalunya que sigui referent mundial en matèria de drets animals.

Per quan espereu que us donin el vistiplau per a l’inici de recollida de signatures?
Ara que el Parlament ha admès a tràmit la nostra proposta estem esperant que ens citi la Mesa del Parlament perquè ens donin el calendari que hem de seguir i, a partir d’allí, el cronòmetre es posarà en marxa per recollir 50.000 signatures en un termini de quatre mesos.