Paradisos fiscals

image_pdfimage_print

Tot va començar amb un error. Els britànics deien “Tax haven”, que vol dir literalment “refugi fiscal”. Els francesos, en una mala traducció, van canviar “haven” per “heaven” i els van dir “paradís fiscaux”. Nosaltres, en la nostra tradicional estultícia, vam adoptar la forma afrancesada en comptes de l’original anglesa i els diem “paradisos fiscals”. Sigui com sigui el nom, identifica aquelles parts del món on les grans multinacionals i el gran capital porten els seus beneficis per a no pagar impostos al nostre país. Des de la Plataforma per una Fiscalitat Justa fa temps que fem pedagogia contra aquestes pràctiques elusives i fem propostes per millorar el nostre sistema fiscal.

Durant la setmana de l’1 al 7 d’abril se celebra la setmana d’acció global contra els paradisos fiscals. La data triada coincideix amb el primer aniversari des que es va fer públic el cas conegut com a “Panama papers”, per la qual cosa l’acció reivindicativa és compartida a escala mundial amb l’organització Global Alliance for Tax Justice. Tal com diu el manifest d’aquesta campanya “Els paradisos fiscals són els vaixells insígnia de l’actual economia de casino, constitueixen una burla a la legalitat internacional i no posseeixen cap base econòmica d’interès per al bé comú, només serveixen als interessos espuris de les elits econòmiques, delinqüents financers i criminalitat organitzada. Són autèntiques xacres econòmiques que aprofundeixen la desigualtat, contribueixen a crear desequilibris, crisis econòmiques i corroeixen la democràcia. Per tant, han de ser eradicats per la comunitat internacional.”

A Espanya, quasi totes les empreses de l’IBEX35 operen amb paradisos fiscals. Si bé és cert que a escala de país és difícil lluitar contra aquestes pràctiques elusives també és cert que no tenim cap obligació de donar un bon tracte a les empreses i grans patrimonis que no acrediten un comportament fiscal responsable a casa nostra. És per això que, des de fa algun temps, la Plataforma per una Fiscalitat Justa va llençar la campanya de Zones Lliures de Paradisos Fiscals (ZLPF) que promou entre les administracions l’aprovació de mocions a favor d’evitar la contractació pública amb aquelles empreses que no acreditin un comportament fiscal responsable o que operin mitjançant paradisos fiscals. El Parlament de Catalunya així ho va recollir en la seva Moció 223/X de 19 de juny de 2015, i molts ajuntaments ja s’han declarat com a Zones Lliures de Paradisos Fiscals. Som conscients de la dificultat tècnica de modificar una legislació de contractació pública molt condicionada per la normativa de la Unió Europea. Però entenem que cal iniciar un moviment de baix a dalt per aconseguir canvis legislatius que avancin de veritat cap a la supressió dels paradisos fiscals.

Publicitat

Coincidint amb aquesta setmana de mobilitzacions mundials es farà, el dia 3 a les 19h a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, una concentració sota el lema “Acabem amb els paradisos fiscals!”. M’agradaria que no només els ciutadans que patim les retallades i les mancances del sector públic i que, alhora, paguem tots els nostres impostos, assistíssim a aquesta concentració sinó que també ho fessin els petits i mitjans empresaris que compleixen fiscalment i que, a més a més, han de competir amb multinacionals que s’escaquegen de pagar impostos. I espero que també hi hagi una nodrida representació de la nostra classe política que són els que han d’impulsar, aquí i, sobretot, a la unió Europea, els canvis legislatius necessaris per posar fi a aquest veritable espoli fiscal. Com diu la campanya: “els seus paradisos fiscals són el nostre infern social.”