Compareixença del president
image_pdfimage_print

La condemna per desobediència imposada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, ha tingut, com era previsible, un fort impacte en la societat catalana, però també a nivell internacional. En aquest article repassem la reacció del President de Catalunya, Carles Puigdemont.

President Puigdemont: l’indult del poble català

Possiblement la rèplica més contundent a la sentència, l’ha pronunciada el propi President Puigdemont, en roda de premsa celebrada al Palau de la Generalitat, acompanyat pel vicepresident Junqueras i pel conseller Romeva. Literalment, ha dit que “allò que la justícia espanyola acaba de condemnar ho indultarà el poble de Catalunya en referèndum, votant. I votant aquest any“.

Publicitat
Publicitat

Ha afegit que avui ens sentim condemnats, no només els que vam votar Sí, sinó també els que van votar No, els gairebé 2.400.000 catalans que vam anar a votar aquell dia”.

Aquesta sentència no ens fa replantejar res, ha remarcat, sinó que ens anima a continuar donant resposta a través de les urnes allà on l’altra part del conflicte no hi posa diàleg ni propostes, sinó que s’entossudeix a continuar presentant querelles, judicis i sentències condemnatòries.

En aquest sentit, a preguntes dels mitjans sobre si la sentència afecta el diàleg amb l’Estat, el president ha contestat que per poder saber si afecta o no, primer hi hauria d’haver diàleg, i de diàleg tristament no n’hi ha i ho lamentem molt”. “Nosaltres estem asseguts a la taula del diàleg i volem parlar de tot, d’allò que li interessi al Govern espanyol, també, ha afegit. I ha subratllat queno posarem cap condició al Govern espanyol si té interès de palar de temes i asseure’s a la taula, només demanem que no ens en posi a nosaltres”, perquè “o parlem o parlem”.

Després de conèixer la sentència, el president ha constatat queno hi ha igualtat de tots els ciutadans de l’Estat espanyol davant la llei. I ha fet notar que, mentre es condemna Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigauper, aparentment, haver desobeït el Tribunal Constitucional, ni tan sols s’accepta una demanda perquè l’Estat espanyol, que ha promogut les querelles i que ha acreditat incompliments de sentències fermes del TC, comparegui davant la justícia”.

 Preocupació a Europa
Carles Puigdemont també ha fet notar que la sentència ha arribat en un moment en què es comença a expressar una profunda preocupació a Europa pel que està passant a l’Estat espanyol. El president s’ha referit, en aquest sentit, al pronunciament que ha fet la Comissió de Venècia sobre la reforma del Tribunal Constitucional i a la reclamació d’una solució política al conflicte entre Catalunya i l’Estat que ha fet la Fundació Adenauer.
En un altre moment de la compareixença, el cap del Govern també s’ha mostrat convençut que, com ha passat fins ara, a cada dificultat hem sortit més reforçats i portem ja uns quants anys de dificultats i obstacles”. “A nosaltres cap sentència, cap declaració de cap dirigent polític no ens farà desdir d’allò que ens hem compromès davant del Parlament i del poble de Catalunya, ha reblat, i ha deixat clar que no ens desviarem ni un mil·límetre d’aquest ideal radical de democràcia”.