El Ple ha aprovat la Llei del llibre sisè del Codi civil, que culmina la codificació del dret civil català | Parlament de Catalunya
El Ple ha aprovat la Llei del llibre sisè del Codi civil, que culmina la codificació del dret civil català | Parlament de Catalunya
image_pdfimage_print

El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest matí la Llei del llibre sisè del Codi civil de Catalunya, relatiu a les obligacions i els contractes, i de modificació dels llibres primer, segon, tercer, quart i cinquè, que culmina la codificació del dret civil català.

La majoria dels articles han estat aprovats per 101 vots a favor (JxSí, PSC, CSQP, PPC i 5 diputats de la CUP), 25 en contra (C’s) i 5 abstencions (5 diputats de la CUP), i la resta, per majories diverses. La cambra ha rebutjat les 134 esmenes que C’s, el PSC, CSQP, el PPC i la CUP havien reservat per votar al ple, llevat d’una transacció de CSQP a l’esmena 132, sobre els contractes de conreu, que ha aprovat per 92 vots a favor (JxSí, PSC, CSQP i 5 diputats de la CUP), 2 en contra (2 diputats de la CUP) i 36 abstencions (C’s, PPC i 2 diputats de la CUP).

El text regula els contractes de compravenda i de permuta, el de cessió de solar o aprofitament urbanístic a canvi de construcció futura i els de conreu. En els casos de compravenda, el codi té en compte la capacitat del comprador d’un immoble de fer-se enrere en cas que el contracte prevegi el finançament de la compra per una entitat de crèdit i finalment l’entitat no el concedeixi. El text també incorpora de manera detallada la regulació de contractes com el de custòdia del territori, el d’integració ramadera, el d’aliments o el de pensió vitalícia.

Publicitat
Publicitat

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha presentat la iniciativa, i en el debat també hi han intervingut Jordi Orobitg (JxSí), que també ho ha fet com a relator de la ponència que ha treballat la llei, José María Espejo-Saavedra (C’s), Rosa Maria Ibarra (PSC), Joan Coscubiela (CSQP), Esperanza García (PPC) i Benet Salellas (CUP).

Sessió de control

Aquest matí la cambra ha fet la sessió de control, amb les preguntes dels grups als consellers i al president de la Generalitat. Puigdemont ha respost les preguntes d’Inés Arrimadas (C’s), sobre mesures contra la corrupció; Miquel Iceta (PSC), sobre les declaracions de l’exsenador Santiago Vidal amb relació a l’obtenció de dades fiscals; Lluís Rabell (CSQP), sobre el pressupost de la Generalitat per al 2017; Xavier García Albiol (PPC), també sobre les declaracions de Vidal; Carles Riera (CUP), sobre polítiques d’acollida d’immigrants i refugiats, i Jordi Turull (JxSí), sobre el judici del 9N.

Abans de Puigdemont, els consellers han respost les preguntes dels grups, sobre l’acolliment de persones refugiades, les beques universitàries, els incompliments del Govern espanyol en l’àmbit educatiu (JxSí), la situació de l’Administració de justícia, la política fiscal (C’s), els jutges que treballen a Catalunya (PSC), la marxa d’Ercros de Flix (CSQP), les dades tributàries dels catalans (PPC) i les apostes estratègiques en política territorial (CUP).

Interpel·lacions

En la sessió d’aquest matí el Ple també ha substanciat dues interpel·lacions del PSC, una a l’inici de la sessió, sobre l’obtenció de dades fiscals, i l’altra abans de la suspensió del migdia, sobre les actuacions per preparar una eventual secessió.