image_pdfimage_print

Posats a ser més xulos que ningú, el Pacte Nacional pel Dret a Decidir de Reus (PNDDR), va organitzar, quasi a la mateixa hora que Puigdemont, Junqueras i Romeva parlaven des de Brussel·les, una taula rodona per a que els diferents partits exposessin públicament la seva posició en relació al referèndum.

Hi van participar Quim Arrufat (CUP), Montserrat Candini (PDeCAT), Toni Castellà (Demòcrates), Joan Josep Nuet (EUIA), Pep Riera (Procés Constituent), Anna Simó (ERC) i Marc Viñolas (RCAT), i va ser moderat pe periodista Gerard Gort. L’escenari va ser el Teatre Bartrina, que va omplir-se, fet que va ser considerat com un èxit pels organitzadors. L’exhibició d’estelades penjades de les llotges, assenyalava clarament que el públic era molt majoritàriament clarament independentista.

El debat es va dividir en dues parts. En la primera, van intervenir els ponents cadascun aportant el seu punt de vista, sense que es pogués evitar algunes interpel·lacions sobretot adreçades a en Nuet i, en menor mesura a Arrufat. En la segona es van contestar les preguntes del públic assistent.

Publicitat
Publicitat

Quant a algunes de les aportacions que s’escoltaren, podem dir que, per exemple, en Toni Castellà es va mostrar molt contundent, dient que tot depèn de nosaltres mateixos (els catalans) i que els espanyols només tenen dos camins: o tolerar-lo o impedir-lo a través d’una intervenció militar, fet que comportaria, la seva expulsió de la Unió Europea.

#PNDDReus - Twitter Search.clipular (2)Per la seva banda, Montserrat Candini, del PDeCAT, que per cert ha estat darrerament notícia per l’anunci que dimitirà com a dirigent pel règim d’incompatibilitats, va remarcar que “primer hem de centrar-nos en formar una nova república catalana, després ja debatrem sobre ideologies”. Al seu torn, Anna Simó, va dir que “la millor manera de sumar amb la pregunta del referèndum és fer-la acordada”. Nuet va alertar “que el referèndum encara no s’ha guanyat” i va afegir que ara no tocava discutir si havia de ser “pactat o unilateral“, fet que va aixecar comentaris entre els assitents.

reus567Immediatament, Arrufat va replicar que malgrat les diferències amb els comuns, calia col·laborar-hi perquè són favorables a la celebració d’un referèndum. Marc Viñolas també ha posat l’accent sobre la necessitat de prendre consciència de la solidaritat que hi ha d’haver entre la ciutadania i els partits, en el sentit que en algun moment s’haurà de trencar amb la legalitat espanyola i obeir la catalana.