Presentació documental Alexandre Deulofeu, l’historiador del futur, a Barcelona. Col·legi d'Economistes de Catalunya
image_pdfimage_print

Ahir a la tarda al Col·legi d’Economistes de Catalunya, a Barcelona, es va fer la pre-estrena  del documental Alexandre Deulofeu, l’historiador del futur, produït per Visiona TV i TV3.

L’acte comptava com a ponent en Juli Gutiérrez, net d’Alexandre Deulofeu i historiador, i estava presentat i moderat per Joan B. Casas, degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Joan Amat, membre del Grup de Treball d’Economistes Sèniors i Santiago Iglesias, president del Grup de Treball d’Economistes Sèniors.

El documental és una biografia en imatges i testimonis de la vida d’Alexandre Deulofeu i del seu major llegat: La matemàtica de la història, la teoria cíclica de la història que per primer cop algú va atrevir-se o va saber calcular. Totes les civilitzacions duren 5100 anys, en tres cicles de 1700 anys cadascun. Cada cicle es divideix en dues fases: una de creació, expansiva i que dura 650 anys i una d’aglomeració o imperi, que dura 1050 anys.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Aquesta teoria, que Deulofeu començà a desenvolupar durant el seu exili a Montpeller als anys 40 li permeté predir ja aleshores molts dels esdeveniments que han esdevingut darrerament. Deulofeu digué aleshores: Iugoslàvia es fragmentarà, la Unió Soviètica no arribarà a la fi del segle, Alemanya dominarà Europa al tombant del segle. També pronosticà d’altres esdeveniments que encara no han succeït, però que succeiran: els Estats Units s’enfonsaran i entraran en crisi (en aquest sentit Juli Gutièrrez Deulofeu, ja preveié la victòria de Trump en un recent article seu publicat a l’Unilateral), a l’Argentina ha nascut una civilització nova que assolirà un paper dominant…d’aquí uns 200 anys.

Pel que fa a Catalunya, a finals dels anys 70, en una entrevista amb la Patrícia Gabancho calculà que l’imperi espanyol s’extingiria el 2029, i aleshores Catalunya i la resta de pobles ibèrics tornaran a ser independents. En el cas de la independència Catalunya, Juli Gutiérrez creu que caldria reivindicar més els aspectes culturals i identitaris, més que no pas els aspectes econòmics. Caldria parlar més del paper principal que tindrà Catalunya en la construcció de la futura Europa, com a bressol que és de la cultura d’aquest nou imperi europeu que s’acosta, dominat per Alemanya.

Per acabar també es va ressaltar l’objectiu principal de la teoria de Deulofeu: aconseguir la pau mundial. Només coneixent els cicles de la història i de les civilitzacions, sabent el que ha de passar, podem nosaltres actuar de manera més intel·ligent i fer que la història s’esdevingui de manera més cordial i constructiva.

Recomanem als nostres lectors que no es perdin el documental quan es projecti per TV3 en les properes setmanes.