Egipte dóna suport a la República Àrab Sahrauí Democràtica durant la Cimera Àfrica-Món Àrab

En resposta a aquest suport el Marroc ha suspès temporalment les relacions diplomàtiques amb Egipte

Celebració de la IV Cimera Àfrica-Món Àrab, Malabo, Guinea Equatorial, 17-23 de novembre 2016
image_pdfimage_print

Els darrers gestos de suport per part del govern d’Egipte vers la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) han provocat tensions entre Egipte i el Marroc.  La presència de representants de la República Àrab Sahraruí en la IV Cimera Àfrica-Món Àrab, celebrada el 23 de novembre a Malabo, capital de Guinea Equatorial,  va provocar la retirada del Marroc de la cimera, seguida de la retirada de 8 països àrabs més en mostra de solidaritat amb el Marroc. Aquests països són l’Aràbia Saudita, Bahrain, els Emirats Àrabs Units, Oman, Qatar, Iemen, Somàlia i Jordània.  Recordem que la cimera tenia com objectiu tractar els assumptes de Palestina i el Sàhara Occidental.

El president d’Egipte Al-Sisi,  ha declarat que si bé Egipte no reconeix oficialment el Sàhara Occidental, és un país membre de la Unió Africana des de 1984 i per tant hi donava suport a la seva presència durant la cimera. Arran d’aquestes declaracions, el Marroc ha suspès temporalment les seves relacions diplomàtiques amb Egipte. A aquest fet s’afegeix la invitació d’una  delegació de cinc membres del Front Polisari per prendre prendre part en les celebracions del 150è aniversari de la creació del parlament egipci el proppassat mes d’octubre i l’entrevista de membres del Front amb el president egipci a principis de novembre.

La postura actual del Marroc és oferir un estatus de província autònoma al Sàhara Occidental, mentre que el Front Polisari aposta per la realització del referèndum d’autodeterminació promès per l’ONU. Segons els acords de Houston de 1997, auspiciats per l’ONU i pels Estats Units, s’havia de celebrar la consulta el 8 de desembre de 1998. De fet des de l’establiment de la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental (MINURSO) el 1991, ja fa més de 25 anys que esperen poder celebrar-lo, en unes dures condicions de vida en la zona ocupada o en l’exili forçat.
El Regne del Marroc compta amb potents interessos comercials a molts països del món i treballa activament a nivell diplomàtic, polític i militar  per impedir la celebració del referèndum d’autodeterminació i per evitar el reconeixement de la República Àrab Sahrauí Democràtica, la qual segons el Parlament Europeu el 2002 la RASD estava reconeguda per 54 països.