image_pdfimage_print

La Setmana del Llibre en Català, que se celebra a Barcelona del 2 a l’11 de setembre, promou enguany un manifest dins el món literari i cultural català en solidaritat envers el drama dels refugiats. Entre altres s’ha adherit al manifest el PEN Català. Encara hom pot adherir-s’hi enviant un correu electrònic a manifestlasetmana@gmail.com, especificant nom i cognoms, DNI i professió.

En el marc de la Setmana s’oferirà el dia 4 de setembre una lectura de textos dels escriptors acollits pel PEN Català Bàssem an-Nabrís, Salem Zenia i Irakli Kakabadze a càrrec de Sebastià Bennassar.

A continuació reproduïm el comunicat de la Setmana.

Publicitat

El llibre, la literatura i el pensament han estat durant segles una eina útil de coneixement i de transmissió de valors. Els sotasignats, escriptors, editors, llibreters i tots aquells que des de diferents àmbits participem del món de les lletres i la cultura escrita, des de la nostra responsabilitat professional i ciutadana, i considerant que en la qüestió dels refugiats s’han ultrapassat tots els límits ètics i morals dels valors essencials de la declaració universal dels drets humans, volem fer públic:

Denunciem que en la crisi social dels refugiats hem trencat el marc legal ètic i polític que preserva els drets dels civils i que un valor tan essencial com la vida i la dignitat de les persones està essent trepitjat. També convé recordar que segons el dret internacional tothom qui fuig d’una guerra té dret d’asil.

Exigim als governs europeu, espanyol i català que assumeixin la seva responsabilitat legal, política i moral de donar protecció a la gent que fuig de la guerra, que no es desentenguin dels milers de morts que la seva manca d’acció provoca dia rere dia, que no mirin cap a una altra banda ni es comportin de manera arbitrària. En definitiva, exigim als polítics que lideren o formen part dels governs implicats que emprenguin actuacions efectives que facilitin vies legals d’accés als refugiats i, una vegada per totes, entomin el repte de ser realment terra d’acollida.

Així mateix volem alertar els ciutadans que en la qüestió dels refugiats els pilars bàsics ètics i morals de dret internacional sobre els quals hem bastit la nostra societat estan en risc, que per mantenir-los cal defensar-los, i que cal tenir ben present que per més que alguns polítics menteixin, quan hi ha voluntat política i s’hi dediquen recursos és possible acollir refugiats de manera ràpida, organitzada i segura.

Amb els nostres noms i les nostres veus, volem contribuir a fer d’altaveu dels milions de persones que, com també ha passat en la nostra història, a causa de la guerra i les injustícies han hagut de fugir dels seus països i es veuen obligades a desplaçar-se forçosament a altres terres.