Roda de premsa de Demòcrates | DC
Roda de premsa de Demòcrates | DC
image_pdfimage_print

Aquest matí, en roda de premsa, Demòcrates de Catalunya ha proposat recuperar la unitat dels partits independentistes reunint la mesa de partits polítics i obrint, en aquest marc, el debat en relació a la incorporació del Referèndum Unilateral sobre la Independència (RUI) al full de ruta.

El diputat demòcrata Toni Castellà ha afirmat “ens preocupa el risc de processisme que es pugui viure en el debat polític i ens ratifiquem que el RUI permet eliminar qualsevol risc de processisme, per part dels partits“. Castellà ha continuat “els tres diputats demòcrates de Junts Pel Sí defensem la següent línia d’actuació: desplegar les estructures d’estat, aprovar la llei de transitorietat jurídica, que ens permetrà substituir el marc legislatiu espanyol per un marc legislatiu català, i convocar immediatament el referèndum. Un referèndum que al produir-se en el marc jurídic català deixa de ser unilateral per ser vinculant. Amb una pregunta clara de Sí/No sobre la independència, si el resultat esdevé per a la victòria del Sí, defensem, després de la votació del RUI, la convocatòria de les primeres eleccions de l’Estat català i la posterior votació de la Constitució catalana”.

Demòcrates valora que el primer acte de sobirania és la decisió de substituir un marc jurídic espanyol per un marc jurídic català. A la roda de premsa, el diputat demòcrata ha afirmat “celebrem que el debat del RUI estigui en el debat polític i social. És una proposta defensada per més d’una organització, però que Demòcrates, com a formació política, va posar damunt la taula dels partits i del debat”. El demòcrata ha afegit “El debat d’un RUI és possible sempre i quan hàgim aprovat la Llei de transitorietat. Creiem que els partits, en la mesa de partits, hem d’acordar com ha de ser el procés constituent, de participació ciutadana, acordar un mínim d’estabilitat pressupostària, inclòs el pressupost de 2017″. Demòcrates creu que la realització d’un RUI és factible durant l’any 2017.

Publicitat
Publicitat

Demòcrates de Catalunya ha instat a Catalunya Si Que Es Pot a posicionar-se i sumar-s’hi, tenint present que l’únic referèndum possible serà el convocat directament pel Parlament. En aquest sentit, Castellà ha demanat a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que convoqui la consulta sobre la participació de l’ajuntament de la capital catalana a l’AMI (Associació de Municipis per la Independència). Aquesta consulta va ser un compromís de l’alcaldessa de Barcelona i depèn exclusivament de l’ajuntament.

A l’inici de la roda de premsa, Demòcrates s’ha refermat en el posicionament que, amb els resultats de les darreres eleccions a Corts espanyoles del 26 de juny, es constata que l’independentisme conjuntament suma molt més junt que no pas per separat, sigui amb Junts Pel Sí o amb Democràcia i Llibertat (DiL). Demòcrates es va presentar, el passat 20 de desembre, en el marc de la coalició DiL. Respecte a aquestes eleccions Demòcrates considera una oportunitat perduda per a l’independentisme la contesa electoral, amb la constatació de la pèrdua de 90.000 vots.

A resposta de preguntes dels periodistes sobre el congrés de Convergència (CDC), Castellà ha afirmat “que desitja que el procés que viu CDC sigui exitós en benefici del procés i del país”. Tanmateix, el diputat demòcrata ha afegit “El país necessita un partit per donar resposta a l’espai central del sobiranisme, de regeneració democràtica, netament independentista i de dimensionar de les classes mitjanes. Aquest projecte avui existeix i es diu Demòcrates de Catalunya”.

La formació política ha aprofitat la roda de premsa per condemnar els atemptats d’aquest cap de setmana, a Dhaka i Bagdad, i s’ha solidaritzat amb les famílies afectades. En aquest sentit, Demòcrates ha condemnat rotundament l’islamofeixisme.