Josep M. Castellet, Salvador Espriu i Joan Fuster (Gandia, Octubre 1959)
Josep M. Castellet, Salvador Espriu i Joan Fuster (Gandia, Octubre 1959)
image_pdfimage_print

El Fons Josep M. Castellet ha ingressat a la Biblioteca de Catalunya després que la seva família hagi fet donació de l’arxiu i de la biblioteca personal de l’escriptor i editor a la institució.

L’arxiu conté documentació personal, professional, de participació en esdeveniments, obra pròpia (dietaris, llibres, pròlegs, articles i col·laboracions, entrevistes, participacions en congressos, discursos, ressenyes…), entrevistes, obra d’altri, correspondència i aproximadament 2.250 fotografies produïdes entre 1943-2012.

La Biblioteca és un conjunt de prop de 3.200 documents, que reflecteixen els interessos personals i l’activitat intel·lectual i professional de l’escriptor, entre els quals vora 400 exemplars inclouen dedicatòries o anotacions manuscrites, o són edicions limitades impreses entre 1922-2012.

Publicitat

L’arxiu i la biblioteca de Josep M. Castellet enriquiran els fons relacionats amb la llengua, la literatura i l’edició amb què compta la Biblioteca de Catalunya; només per citar alguns exemples, els arxius editorials d’Edicions 62 i Península, i el Fons Carlos Barral (en dipòsit a la Biblioteca de Catalunya), tots ells fons que la Biblioteca de Catalunya difon a través de diversos mitjans, entre els quals el seu catàleg bibliogràfic i el portal Patrimoni d’Editors i Editats de Catalunya.

Josep Maria Castellet i Díaz de Cossío (Barcelona, 1926-2014) va ser escriptor, crític literari i editor. Bona part de la seva tasca com a editor va estar vinculada a Edicions 62 que va dirigir entre 1964 -poc després de la seva creació- i 1996; posteriorment va continuar-hi vinculat a aquest segell com a president del Grup 62. El 1977 va contribuir a la fundació de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, que va presidir fins al 1982. Va rebre nombrosos premis i reconeixements a la seva trajectòria, cabdal per a la història de les lletres catalanes i de l’edició, entre els quals, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, la Medalla d’Or de la Generalitat i el Premio Nacional de las Letras.