Imatge d'un dels webs denunciats davant de la fiscalia
Imatge d'un dels webs denunciats davant de la fiscalia
image_pdfimage_print

El Departament de la Presidència i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) han presentat conjuntament una denúncia davant la Fiscalia Provincial de Barcelona en relació amb 15 continguts d’internet que inciten o justifiquen la violència masclista, la banalitzen, desautoritzen les dones i vehiculen missatges misògins o que tracten vexatòriament o objectualment les dones.

Els continguts han estat recollits i analitzats en un informe elaborat pel CAC, que inclou 10 blogs, com ara Dominación machista, El rincón del macho o La cueva del Misógeno, i 5 vídeos de YouTube, d’entre els quals destaca Cómo pegar a una mujer.

Es tracta de continguts amb unes xifres notables de visites. Només quatre d’aquests blogs concentren un total d’1.357.940 visites, sent El rincón del macho el que en té més (551.640). Pel que fa als vídeos, s’observa com els cinc vídeos analitzats tenen un total de 228.192 visualitzacions.

Publicitat

Segons l’escrit de la denúncia, es considera que les conductes detectades poden ser susceptibles de constituir un delicte tipificat a l’article 510 de la Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi penal. Així mateix, el regulador català també ha posat els fets en coneixement de la plataforma de vídeos YouTube i ha requerit la retirada immediata dels vídeos analitzats.

L’informe va ser presentat ahir, dimecres 15 de juny, en roda de premsa per la consellera de la Presidència, Neus Munté, i pel president del CAC, Roger Loppacher, a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Neus Munté va destacar que “el blogs analitzats en aquest informe del CAC transmeten una visió distorsionada i simplificada de les dones, banalitzen la violència masclista i perjudiquen l’aplicació del principi d’igualtat en la vida quotidiana de dones i homes, pel qual treballem des del Govern”.

La consellera Munté va aprofitar per anunciar que “el Govern està treballant en la creació d’un Observatori de la Igualtat de Gènere, que farà seguiment de la imatge i dels estereotips de les dones publicats als mitjans de comunicació, a internet i a les xarxes socials”.

En relació amb l’informe elaborat pel CAC, Roger Loppacher va explicar que s’ha constatat la presència “de continguts especialment rebutjables, lesius i feridors, que infringeixen clarament el Codi penal, i que, al nostre entendre, són del tot inacceptables en una societat que aspira a l’eradicació absoluta de la violència masclista i a la plena igualtat entre homes i dones”.

El president del Consell va assenyalar que l’actuació s’emmarca en la decisió del Consell d’iniciar l’anàlisi de continguts de risc a internet, seguint el model d’altres autoritats reguladores, com ara la Bayerische Landeszentrale für neue Medien (BLM). “Els reguladors hem constatat que hi ha un canvi d’hàbits de consum que fa que cada cop es consumeixin més continguts audiovisuals difosos per internet. Segons la Comissió Europea, el 70% del trànsit a la xarxa correspon al visionament de continguts audiovisuals”, ha dit.

“Davant aquest panorama, la nostra determinació és continuar defensant els drets de les persones, especialment dels menors”, ha explicat. El president del CAC ha afegit que un dels consells més avançats en el control d’internet a escala mundial és l’autoritat audiovisual de Corea, amb la qual el CAC té un conveni de col·laboració. “Per cada actuació sancionadora sobre la televisió i la ràdio tradicionals, la KCSC en fa 100 en l’àmbit d’internet”, ha assenyalat.

Aquest és el tercer informe que ha elaborat el CAC sobre continguts de risc a internet, després dels relatius a la pornografia infantil i a l’anorèxia. En tots dos casos, també es van presentar denúncies davant la Fiscalia.

Anàlisi dels continguts que inciten a la violència masclista

L’informe del CAC té per objectiu identificar continguts a internet susceptibles de ser considerats missatges afavoridors de conductes de violència masclista. Els ítems analitzats es deriven del marc conceptual que estableix la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

L’informe constata la presència de continguts que podrien incitar a la violència masclista, en les seves múltiples formes (física, psicològica i sexual) i àmbits (privat o públic) o bé que la plantegen com una pràctica justificada.

Per exemple, s’ha analitzat un vídeo on s’explica amb detall quines són les regles que ha de seguir un home que pega la seva cònjuge. En altres pàgines es justifica l’ús del càstig físic envers les dones i s’hi inclouen una sèrie d’indicacions per exercir-lo.

Així mateix, també s’han analitzat diverses imatges que mostren diferents dones essent objecte de violència física i sexual acompanyades de comentaris que justifiquen la violència envers les dones, i se les qualifica, fins i tot, d’animals.

En el conjunt de les pàgines analitzades també s’ha constat la presència de continguts que banalitzen la violència masclista, ja sigui tractant-la com un fet normal o natural, o bé relativitzant o minimitzant les xifres de víctimes, o bé posant en qüestió, en alguns casos, les xifres oficials de víctimes.

D’altra banda, s’han detectat també nombrosos continguts d’aquestes pàgines que utilitzen un llenguatge vexatori envers les dones (també vers les menors d’edat) i que recorren de manera reiterada als insults i a les desqualificacions. En alguns del post, a més, s’hi mostren imatges on les dones són tractades d’objectes acompanyades de comentaris complaents amb aquesta humiliació.

A l’últim, s’ha constatat la presència de continguts que desautoritzen les dones. En aquest sentit, trobem discursos que defensen la inferioritat de les dones i que es mostren favorables a la restricció dels seus drets, com ara el dret a la llibertat, a l’educació, al vot, a la llibertat sexual, a la compra de propietats, etc.

A continuació us mostrem el contingut complet de l’informe del CAC.

Presencia_continguts_viol_ncia_internet